Twee jaar stage lopen

10-20-2014 09:45

Om het tekort aan academisch geschoolde technici terug te dringen, biedt Vodafone vijf ambitieuze bachelorstudenten van de Universiteit Maastricht een twee jaar durende, betaalde parttime stageplek aan.

Het gaat om tweedejaarsstudenten kennistechnologie, die vanaf 1 november naast hun opleiding al werkervaring kunnen opdoen en de geleerde theorie meteen in de praktijk kunnen brengen. „Deze combinatie van leren en werken op academisch niveau is uniek in Nederland.”

Frank Thuijsman, universitair hoofddocent wiskunde, is de initiatiefnemer van het project waaraan behalve telecomspecialist Vodafone ook andere bedrijven meedoen, zoals PNA Group, Mediaan en Medtronic. „Het idee is niet van mijzelf”, geeft Thuijsman toe. „De Universiteit van Aachen heeft al langer een soortgelijk samenwerkingsproject lopen met diverse Duitse bedrijven uit de omgeving. Dat is een groot succes. De afstand tussen bedrijfsleven en de universiteit is er kleiner geworden. Daarnaast is het aantal studenten op het gebied van softwareontwikkeling er verdubbeld.” Bedrijven zoals Vodafone hebben steeds meer moeite om voor specialistische functies op het gebied van data-analyse de juiste mensen te vinden. Middels dit project hoopt de telecomreus geschikte kandidaten voor deze moeilijk invulbare posities al vroeg in huis te halen en deels ook zelf te kunnen opleiden.

„Deze functies, zoals technical architects, network engineers en business intelligence specialisten, bevinden zich niet alleen binnen onze technologie afdeling, maar ook bij andere afdelingen waar het gaat om een sterk analytisch vermogen, het werken met modellen om van grote hoeveelheden data slimme data te maken, met daarbij de link naar systemen en software”, legt Nadine Huijnen, resourcing manager van Vodafone uit. „De studenten worden dan ook op verschillende afdelingen geplaatst. Van finance en technologie tot de commerciële afdelingen.”

De beste propedeuse studenten zijn geselecteerd voor het project. „Zo’n langdurige stage is alleen geschikt voor de betere studenten, die aangetoond hebben dat zij het studieprogramma goed aan kunnen”, zegt Thuijsman. „Dit is het type student dat vaak eigen bedrijfjes gaat starten en vervolgens daarmee zoveel tijd kwijt is dat hij stopt met studeren. Die uitval hopen we met dit traject ook terug te kunnen dringen.” Jesse de Vries en de van origine Australische Nathan Dobbie zijn twee van de uitverkoren studenten. Beiden starten binnenkort bij Vodafone. „Een unieke kans”, zeggen ze. „Ik vind het vooral interessant dat we, terwijl we nog leren, op het werk al echte, serieuze problemen mogen helpen oplossen”, zegt De Vries.

Zijn studiegenoot Dobbie verwacht dat het komende jaar pittig zal zijn. „Maar ik ben goed in timemanagement, dus ik ga de combinatie van studeren en werken vast redden.” Dat Vodafone een multinational is en een deel van het programma in het Engels is, is voor hem een bonus. „Wie weet kan ik later bij Vodafone Australië aan de slag.” Reacties en ideeën voor deze pagina zijn van harte welkom op carriere@dft.nl

bron: Telegraaf